Login Site Map Recommend this page to a friend Print this article

ERP

Ремонт на покриви – основни съвети

Къде да търсите проблемите и как да ги отстраните

ремонт на покриви

За да се държи влагата далеч от вашия дом, в даден момент се налага да се помисли за ремонт на покрива. Добре-конструираните покриви нямат нужда от ремонт в продължение на много години, но дори и в този случай има елементи, които стареят под влияние на атмосферните условия и е добре да се проверяват и в случай на нужда се подменят. Независимо дали покривът ви има нужда от лека профилактика или основен ремонт, помислете добре преди да вземете решение.

Ремонт или подмяна

Как да разберете дали е дошло време за цялостна подмяна на покривния материал, или ще е достатъчно да го освежите с лек ремонт? Добре конструираният и поддържан покрив обикновено има живот от приблизително 20 години. След този период се появяват явни признаци на амортизация, като например повредени керемиди (или повредена битумна мембрана), образуван слой мухъл, видими фуги около изпъкналите части (комини, тръби, улуци, антени и т.н.). Ако покривният материал е все още в срок на годност, може да е възможно да се направи ремонт само на проблемните участъци от покрива, но в противен случай е препоръчително да се поднови цялото покритие.

Когато ще се подменя покривният материал, възможностите са две:

  1. Да се свали цялото старо покритие и на негово място да се положи ново. При този вариант ще можете да се възползвате пълноценно от гаранцията на новия материал (която при по-качествените покривни материали е между 10 и 20 години).
  2. Да положите нов слой покривен материал върху стария. Това ще е възможно само ако първия слой е сравнително тънък, ако е в добро състояние и ако е съвместим с материала на новия слой, който ще положите.

За да изберете един от двата варианта, трябва да отчетете дали старият слой позволява достатъчно нагряване за да залепи върху него новия слой, да прецените колко години очаквате ремонтираният покрив да ви осигурява хидроизолация. Най-общо казано, ако търсите временно решение – изберете първия вариант, ако търсите качество и максимално дълъг живот на новата изолация – изберете втори вариант

Мислете когато избирате фирма за ремонт на вашия покрив

Ремонтът на покрива е сериозна инвестиция, затова трябва да бъдете внимателни на кого ще възложите тази дейност. Погрижете се за покрива и за парите си, като отделите достатъчно време да проучите фирмата която сте избрали. Уверете се, че изпълнителят е легитимна фирма, с адрес и телефон на който можете да ги откриете. Преди да сключите договор, попитайте за гаранция и за документите с които тя ще ви бъде гарантирана. Ако не ви предложат гаранционен срок – имате повод да се притесните. Ако ви предложат гаранционен период над 20 години – отново имате повод да се притесните (дори и най-качествените битумни мембрани за хидроизолация имат гаранция до 20 години). Имайте предвид, че гаранционния период всъщност се осигурява от производителя на материалите, а фирмата която го монтира няма разумна причина да го увеличава или намалява. Възможен е и сценарий при който да възникнат проблеми след ремонт на покрив, но причината да не е в материала, а в неправилното му монтиране. Когато се договаряте с фирмата, трябва да уточните и този момент.